CAN CLOS

Com va començar

Monika Grygier, després de dos anys treballant en el seu estudi d’Amer, va emprendre la recerca de nous espais amb més possibilitats de creixement, trobant finalment prop de la seva residència a la Cellera de Ter, Can Clos.

El 2 de gener de 2013 després d’assumir la responsabilitat d’adequar aquest fantàstic espai, Can Clos, i amb la col·laboració de grans professionals artistes i empresaris, es va fundar, a l’octubre del mateix any, l’Associació de Gestió Integral de Serveis Socioculturals Idea, establint la seva seu a Can Clos.

En aquests anys, Idea, s’ha desenvolupat sense descans més de 60 activitats en diferents ciutats, treballant perquè l’Associació segueixi endavant i aviat Can Clos pugui obrir les portes i dur a terme tots els projectes que estan marcats i els que quedin per venir.

Són molts els artistes i autoritats que ja han visitat Can Clos i que, a poc a poc, van marcant el caràcter i finalidade d’Idea, convertint-se així, Idea, en un espai obert a totes les persones creatives ia tots aquells projectes que fomentin la vocació dels visitants.

Els espais

El centre disposa de quatre naus totalment diàfanes amb una superfície de més de 140 m2 cadascuna. És aquí on s’articulen els espais per a sala d’exposicions, estudis de treball, magatzem, sala de cinema, teatre i presentacions, a més de 2.500 m2 equipats amb taller, cuina, dormitoris per als artistes residents, sala multimèdia i sales polivalents.

La masia disposa de 17 hectàrees de terreny, entre bosc i espais oberts en plena natura, on es desenvoluparan les activitats a l’aire lliure.

Historia de Can Clos per Lluis Llagostera

El llinatge

El llinatge dels Clos, habitants de la parròquia abans coneguda com a Santa Maria de la Cellera d’Anglès, és un els més importants del terme municipal. El seu cognom s’ha perpetuat des de l’Alta Edat Mitjana fins als nostres dies, sense interrupció. Aquest fet es dóna en molt poques masies de la comarca i això encara ho fa ser més singular.

El primer document notarial de què disposem avui és de 1289 i és un testimoni de que Can Clos era ja llavors una gran masia en plena expansió. Tenien com a veïns als Gorners, els Riera, els Gasull i els Berenguer.

Hi han participat en la vida pública del poble i de la parròquia en diferents etapes de la història. Al llarg dels anys es van emparentant amb els Fontanella, els Dalmau, els Farners i els Riera, pel que seran, al final, hereus de totes les propietats. Al segle XIX deixen la casa pairal i es traslladen a Can Dalmau, a la plaça de la Vila de la Cellera de Ter, des d’on continuaran administrant el patrimoni familiar.

Personatges singulars: Ramon de Can Clos (prevere), Vidal Clos, Bartomeu Clos, Antic Clos i Antoni Clos.

La Masia

És el típic exemple de masia rural, semblant a moltes altres de la comarca. Va ser edificada al peu del turó de Colldegria, on fa de sentinella de gran part del Plademunt, plana que envolta el Ter, i del meandre que forma resseguint el terme d’Amer.

El nom de “Clos” ja denota el significat d’una casa tancada o reclosa entre accidents naturals (la muntanya, la mota, etc.) o elements defensius. Tal com la veiem en l’actualitat, presenta el seu part noble orientada a llevant.
La façana té una gran porta dovellada i una finestra trilobulada de pedra calcària del segle XVI o XVII, sense data exacta, al costat d’altres finestres gòtiques més senzilles de pedra sorrenca amb alguns elements decoratius geomètrics, sense cap inscripció, com les que es poden veure en masies del segle XVI dels voltants. Un pou al costat de la façana i un paller orientat al migdia emmarquen davant de la casa l’era, que encara queda bastant definida.

La cuina, amb la xemeneia gairebé intacta del segle XVII, igual que el celler i el rebost, seria un bon element a conservar.

L’àmplia sala del primer pis, que donava pas a les habitacions i que servia per a les grans dinars familiars, amb el finestral gòtic que l’omplia de llum, és un dels espais poc alterats i digne de ser ben protegit.

Els treballs que es fan actualment donen molta vida a aquest singular edifici, que ha vist passar moltes generacions de cellerencs i està estretament lligat a la història del país. Si a més pot créixer en ell un estudi d’art en aquest segle XXI, serà com fer renéixer aquesta casona i donar a conèixer el paisatge que l’envolta a tothom. Tant de bo!

L’entorn

El riu Ter amb les seves ribes encantadores, la presa de Susqueda, l’harmonia entre turons i valls, la varietat de flora i fauna, les zones agrícoles i regs, l’agricultura i el poble, verds i colors estacionals, empreses i vies a per a vianants

En aquest entorn únic es troba la seu de l’associació Cultural Idea, presidida per Monika Grygier, el Centre de Creació Cultural, a la masia Can Clos. Una important masia de tres plantes i vessant a façana, que s’ha mantingut sense alteracions notables des de la seva construcció, els s. XV- XVI. La porta és de mig punt amb grans dovelles i gairebé totes les finestres són amb impostes, llevat de la central, que ostenta un magnífic arc conopial lobulat de qualitat artística notable. Adossats a la dreta i exemptes davant la façana hi ha diverses dependències de treball.

Aquesta casa està situada al terme municipal de la Cellera de Ter, dins de la demarcació Ter-Brugent, on hi ha un interessant reconeixement per l’estètica de l’entorn.

Fotografies de Manel Bielsa i de Jaume Costa

©2023 Can Clos

Contacto

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?